Saueaversjon

I kvell gjennomførte vi i Salten fuglehundklubb, saueaversjon på Fauske.

Saueaversjon er kanskje et ukjent begrep for mange, men kort forklart betyr det å dressere hunder til å ikke jage sau.

Om man har jakthund og skal delta på jaktprøve må man fremlegge bevis for at hunden har gjennomført et slikt kurs.

Det var derfor et klart flertall av jakthunder som deltok på kurset, men vi hadde også andre hunderaser som deltok i kvell.

Jeg tenker at om man har en hund som skal løpe løs i skog og fjell der sau beiter, så burde man teste hvordan hunden reagerer på sau før man slipper den. Det er bedre å være føre var enn etter
snar er det et ordtak som sier, og det er veldig sant i dette tilfellet. Ingen ansvarlig hundeeier ønsker å se hunden sin rive i hjel en sau, og ingen sauebonde ønsker å se sauene sine bli skadet.
 

Måten selve saueaversjonen gjennomføres på, er at hunden får et strømhalsbånd på seg, og kobles i en lang line. Hunden følges deretter av eier og instruktør inn i en innhegning med sauer.

Jager hunden sau så får den ett støt i halsbåndet, viser den ny interesse for å jage etter støtet får den ett til. Testen avsluttes når hunden ikke viser interesse for å jage lengre. Vi så flere
i dag som var ferdig å vise interesse for sauen etter bare ett støt.

For å sjekke at hundene har lært noe av det, så er det ett nytt kurs etter 14 dager, da man gjentar testen. Viser ikke hunden interesse da, så får man et bevis på at den ikke jager sau.

Som regel husker hunden hva som skjedde sist den jaget sau, så den har sjelden interesse for å gjenta bragden. En billig forsikring, og noe jeg mener alle hundeeiere burde gjort med sin hund.

Nå er mange motstander av bruk av strøm, men instruktørene er sertifiserte og hunden tar ikke skade av det.

Nå skal det også sier at jeg faktisk har prøvd et strømhalsband på full styrke selv, bare for å sjekke hvordan det var for hunden. Jeg skal glatt innrømme at det var ubehagelig, men tror ikke
jeg tok nevneverdig skade av det 😉

…. Ikke jager jeg sau heller for den saks skyld.

 

 

Publicerad i Lise Ailin Lorentzen

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: