Björnhundstest och sommarträning

Härliga tider med sommar, semester och förberedelser inför hösten. I skrivandets stund sitter jag på en altan i Sälen och har precis genomfört första etappen på årets O-ringen. Nöjd med dagen, nu gäller det att hålla ihop de resterande fyra etapperna 🙂

Jag tränar en hel del och försöker att ta med hundarna så ofta som möjligt. För det mesta blir det löpning och jag håller mig till stor del till stigar och obanad terräng. Kan vara lite bökigt ibland när det blir tätt eller mycket vindfällen, hundarna kryper under och jag hoppar över och där står man med linan runt stammen och ska försöka trassla tillbaka hundarna. Kan bli några ramsor ibland men för det mesta går det bra. Hundarna lär sig snabbt att hålla koll och följa den väg jag väljer när det blir trångt och snårigt. Mycket bra träning är det helt klart 🙂 När sommaren visar sig från sin bästa sida och solen steker kan simträning vara ett bra alternativ. Jag köpte en flytväst till hundarna och har simtränat med dem varma dagar. Gråhundar är väl inte kända för att vara några vattendjur direkt och de flesta gör det dom kan för att undvika att bli blöta, så även mina hundar. Abbe var inte överförtjust över att bli lyft i sjön och första simturen blev en kamp. Man kan säga att han inte planade ut riktigt 😉 Därefter har simturerna gått bättre och bättre och han har lugnat ner sig betydligt även om simning inte är hans favoritsysselsättning. Taiga är betydligt coolare i vattnet och simmar utan problem.

Abbe kämpar!

Abbe kämpar!

Brorsans Hälleforsare har också fått sig några simturer.

Brorsans Hälleforsare har också fått sig några simturer.

För några dagar sedan var jag till Junsele med Taiga. Min bloggkompanjon Tina hade bokat upp sex platser hos björnhundstestarna och jag hade turen att få nyttja en av dessa platser. Jag har inte haft några ambitioner att jaga björn med Taiga men det är såklart väldigt intressant att få en bild över hur hundarna reagerar på björn. Testet gick över förväntan. Taiga började lugnt och iakttog björn de tre första minuterna sedan började hon skalla och jobbade sig successivt in i avstånd och intensitet. Mot slutet jobbar hon riktigt bra, poängen räckte inte till att bli godkänd men med domarutlåtandet ”ung och lovande” är matte jättenöjd. Mig veterligen var det hennes första björnkontakt och med tanke på det och hennes ålder gjorde hon det riktigt bra.

Taiga in action!

Taiga in action!

Alva tyckte det var spännande att följa med på björnhundstest.

Alva tyckte det var spännande att följa med på björnhundstest.

Jag kanske får ta och omvärdera det där om vilket eller vilka viltslag vi ska jaga 🙂 Tänk vilken dröm att få fälla en björn på stånd för egen hund! Jag får drömma mig bort ett tag så får vi se vad framtiden har att bjuda 🙂

Extra bonus med Junseleresan var att få träffa Tina och stifta bekantskap med övriga hundägare på plats. Alltid lika roligt att träffa likasinnade 🙂

Några vändor till skjutbanan har hunnits med och fler ska det bli innan jakten startar. Roligt och viktigt med övningskytte!

Övning!

Övning!

Syster Marie övar på björnfiguren.

Syster Marie övar på björnfiguren.

Simma lugnt!

Madde

Publicerad i Madeleine Tjernberg Dahlin

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: