Spårträning med hundarna

Nu när vi närmar oss hösten och en ny jaktsäsong, så är försäsongsträningen en viktig del för att hålla hundarna i god form inför jakten. Dels när det gäller kondition, men även annan träning är bra, som t ex spårträning. Så igår plockade jag fram två älgklövar ur frysen för att lägga två spår till min jämthundsflickor, Toka och Busa. Toka har jag kört spår med förut, men det var Busas första riktiga spår! Körde utan blod, då jag inte hade något sånt hemma.

Busas spår vart ca 250 meter långt och Tokas ca 500 meter långt. Hade min treåring hemma i helgen, så han hängde med när jag gick och släpade klöven över stockar och sten, och genom buskar och gräs. Jag tycker att det är bra att om de är intresserade så ska de få följa med, även om han hamnade lite på efter kälken emellanåt 😉 Men följde med gjorde han!

Spåren fick ligga i ca 3 timmar, då vi åkte iväg en sväng och kom tillbaka lite senare än jag tänkt. Och när vi nästan är hemma så får jag se en älgoxe som står ca 150 meter från Tokas spårslut! Tänkte att det kunde bli spännande sen när det begav sig.
Började med Busas spår, och det tog en liten stund innan det kopplade vad hon skulle göra, men när polletten väl föll ner så drog hon iväg i spåret. Hon går rätt mycket i vind, men större delen av spåret gick hon med nosen i närheten av backen. Hon jobbade på riktigt bra och vid de ställen där hon tappade spåret så lyckades hon hitta tillbaka till spårkärnan utan större hjälp. Kul att se när unghundarna visar intresse! Busa vart 7 månader igår. Så det här ska vi jobba vidare på! Och se hur hon löser spåret nästa gång.
IMG_8751ny IMG_8774ny
Här är Busa när hon spårar och sen när hon hittat klöven.

Sen var det Tokas tur, som är 4 år. Hon drog iväg nästan direkt med nosen i backen och spårade riktigt bra! Tills vi bara var några meter från klöven, då kände hon nog lukten av älgoxen. Nästa gång blir det att ha lite blod i spåren åt bägge hundarna, och kanske utöka svårigheten åt Toka. Det är roligt att få tänka lite hur jag ska gå tillväga för att utöka svårighetsgraden åt hundarna, så de får jobba mer.
IMG_8776ny IMG_8792ny IMG_8802ny IMG_8808ny
Här är bilderna på Toka, som fick spåra över varierad terräng med åker, skog, ungskog och avslutningsvis på åker igen.

Sen avslutade jag och Toka kvällen med en springtur, jag tycker om att ut och springa med hundarna för då får även jag motion. Så kanske även jag har lite kondition till hösten.
IMG_8812ny

Så nu ska jag försöka ut och spåra mer, med bägge. Hade varit kul att kunna få till en hund som går att använda lite mer vid t ex eftersök. Kanske även kunna starta på viltspårprov någon gång. Spårträning kan de inte få för mycket av!

Publicerad i Brus Theres Mattsson

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: