Conservation through hunting

image

Jag bor utanför Arjeplog med sambo och i dagsläget några fågelhundar.  Till vardags jobbar jag som verksamhetschef på två hälsocentraler. Som person är jag enkel, positiv och uthållig. Har alltid uppskattat att vara ute i skog och mark. Jakt och fiske var en naturlig del av min uppväxt. Är uppvuxen med jämthund och norrbottenspets. Jag följde med på jakt så snart jag kunde och sköt min första fågel när jag hade vattkoppor och var hemma från skolan. Det var en nötskrika som satt på rävåteln och av fjädrarna band jag några flugor.
Så snart jag kunde skaffade jag min första fågelhund som var en korthårig vorsteh. Alltsedan dess har jag jagat fågel i skog och fjäll mestadels och älg när jag haft möjlighet samt räv och hare. Just nu har jag en studsare och en hagelbössa. Förutom bössan är nog kängorna, kniv, en bra kikare och tändstickor det jag försöker få med mig de allra flesta gånger när jag beger mig ut på jakt.

image

För nästan 10 år sedan åkte jag på min första Afrika jakt och alltsedan dess så planerar jag ständigt för nästa resa. Jag har varit på 8 Afrika jakter och besökt Sydafrika, Tanzania, Zimbabwe och Namibia.
Jakten i Afrika skiljer sig men är samtidig precis samma sak som att jaga i Arjeplog.
Jag har två bästa jaktminnen och det ena är ganska gammalt – det var mer än 20 år sedan när jag var ut och jagade men min far och min fågelhund och han fick vara med när jag sköt min först tjäder för min första egna fågelhund. Det andra minnet är från i år och i Namibia/Caprivi där jag fick möjlighet att jaga ”meat” elefant. Det var i slutet av februari och absolut inte den bästa tiden men vi kom på ett spår tidigt på morgonen efter dagar av leatnde. Efter ca 7 kilometers spårande så såg vi elefanterna. Vi hade dessförinnan förstått att vi kommit närmare och närmar. Cirka en halv timme innan vi såg elefanterna för första gången hittade vi varm spillning och då började vi förstå att vi var nära. Vi spårade på och närmade oss. Vinden var svag och växlande. När vi såg elefanterna första gången så steg pulsen rejält. Ansmygningen tog rätt länge på grund av den svaga, växlande vinden, men till slut var vi nära. Skjutstickorna på plats och sedan vänta på läge. Det kändes rätt länge men i verkligheten var det nog inte så lång stund. Plötsligt kom läget, ett skott och den föll. Därefter så snabbt som möjligt fram för avfångningsskottet. En helt underbar jakt i de vackraste av vackraste av Afrika. Att sedan samma dag fiska en afrikansk gädda och fälla en sjöfågel gjorde det till en väldigt speciell Macnab.

Att jaga i Afrika kan vara kontroversiellt. För mig är det en fantastisk upplevelse på många sätt; jakten, människorna, miljön. Att träffa James i Salambala och Hans i Bamuno är möten jag aldrig glömmer. Ena gången tältar man mitt i ingenstans i Tanzania, nästa gång fantastiskt boende i Western Cape. Spindlar, elefanter, myror, lejon och råttor kan göra en sällskap i nattsömnen. Värmen kan vara tryckande och ändå orkar man på något sätt gå i 3 – 4 mil i 35 graders värme och gassande sol.

image

Jag tror på ”conservation through hunting”. Det finns mycket skrivet om detta och både det som säger att det absolut är det som måste finnas och de som säger att det inte alls fungerar. Dock finns de många rapporter som säger att där professionell jakt bedrivs så har man lyckats bevara och öka viltstammarna på ett mycket bra sätt jämfört med där man stängt jakten. Till exempel så finns det enligt Dr. Rosie Cooney endast två ställen i världen där viltstammarna ökat markant under 20 hundra talet och det är Södra Afrika och Nordamerika.  På båda dessa ställen har man byggt på ”conservation through hunting”. I Kenya å andra sidan ska de stora viltstammarna enligt Dr. Mike Norton-Griffiths minskat med 60 – 70 % sedan 1977 då man stängde jakten.
Det jag själv har upplevt alla gånger jag varit i Afrika är att de flesta professionella jägarna och deras medarbetare är extremt intresserade av djur och natur. Att stanna och studera fåglar, växter, ormar är självklart och vet de inte vilken art det är så tar det snabbt reda på det.  För en person som verkligen uppskattar naturen ger det så mycket mer än jakten. Att få fånga ormar och känna dem på nära håll innan de släpps lös eller studera myran som på ett fantastiskt raffinerat sätt fångar sina byten ger så mycket mer till resan. På den senaste resan hade till exempel vi den fantastiska förmånen att sent en kväll få se afrikanska vildhundar.

image

Som ni säkert förstår så brinner jag för jakten i Afrika men jakten här hemma betyder också väldigt mycket för mig. Med förmånen att bo där man kan gå ut och jaga efter jobbet en kort sväng eller ligga i tält på fjället under en vecka är fantastisk. Det ger verkligen livskvalitet i vardagen.

image

Jag planerar redan för min nästa jakt i Afrika och har ett antal andra jaktmål uppsatta för framtiden, både i Afrika och andra delar av världen. Jag kan inte säga vad min nästa drömjakt är – alla jakter har sin tjusning och just nu lever jag verkligen på minnet av min senaste Afrika jakt.
– Anna Kaltenegger

image

image

Publicerad i JÄGARPORTRÄTT

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: