Hundutställning, fotografering och jobbet efteråt

Nu är det äntligen dags för mig att ta till ”orda” och skriva mitt första inlägg här på bloggen! Lite pirrigt och spännande på samma gång.

Jag brukar fota en hel del på fritiden, det är något som jag verkligen älskar och tycker är grymt kul! Så när jag nu i vintras fick  förfrågan att få fotografera på Jämtland Härjedalens Älghundklubbs 2-dagars Jubileumsutställning (blev långt det där), så var jag inte sen med att tacka Ja! Fick lov att kolla med mor och far först, så jag hade barnvakt den helgen.
Utställningen skulle hålla till i Bringåsen, utanför Östersund, 14-15 maj. Det var ca 400 hundar anmälda för bägge dagarna, så jag förstod att det skulle bli en del fotande. Det var fint väder både lördag och söndag, men blåste otroligt kallt! Var väldigt glad att jag för en gångs skull varit lite duktig och packat med understället och lite extra kläder.

När jag fotar på JHÄK:s utställningar (det är 3:e gången jag gjorde det nu) så får jag en egen liten ”ruta” att vara i, dit skickas sen alla klassvinnare och CK hundar. Inte alla som kommer  till mig, men de flesta gör det.

IMG_5755
Ett kort på min lilla ruta och med JHÄK:S fina flagga.

Det svåraste med att stå att fota så som jag gör på utställningarna är att försöka få till en bra/rättvis bild på hundarna, för det är ändå de som domarna bedömt som snyggast som kommer till mig. Men det är inte lätt med dessa älghundar då svansen ska ligga rätt, öronen upp. och så har matte/husse inte tränat på att ställa/visa upp sin hund. Sen så ska jag även få med flaggan på alla kort. De ggr det kommer nån som det verkligen syns att de har tränat på att visa sin hund, då blir jag glad! För då kan jag lyckas få till en rättvis bild på deras hund. Jag hade tur som fick lite hjälp av folk runt omkring med att försöka  få upp öron och svans på en del av hundarna, och de flesta bilderna vart faktiskt riktigt bra!

Sen kommer allt jobb efteråt när jag kommer hem, fotograferingen är ingenting i jämförelse med det som väntar hemma vid datorn. Först börjar jag att sålla bland alla bilder (vart ca 700 bilder på lördag och 600 bilder på söndag), sen ska de ändras filformat och ”stämplas” med Fotograf BrusTheres, och till sist så skriver jag på varje bild katalog nr, hundens namn ev titel, reg nummer, vilken klass de ställdes i, resultat och ägare. På varje bild sitter jag och bläddrar i mitt block från utställningen (där jag skrivit ner startnummer på de jag fotade), utställningskatalogen där jag skriver av hundens uppgifter och sen resultatlistan från utställningen, där jag tar reda på vad hunden fick för resultat. Sen dubbelkollar jag (flera ggr ibland) så att jag skriver rätt uppgifter, för det vore lite förargligt om det skulle bli något litet slarvfel, fast det kan hända ändå.
Efter ett par dagars arbete med bilderna så fick jag äntligen iväg dom igår! Så snart kommer de nog in på JHÄK:s hemsida, http://jamtland.alghundklubben.com/  Där bilderna som jag tog i ”deras” ruta kommer hamna, så om någon dag lär de ligga där.

IMG_7202.ny
Här ett exempel på en snyggt visad hund och hur det ser ut när bilden är klar.

Tycker det är otroligt kul att få den här möjligheten att få åka runt och fota på olika utställningar och sen få bra cred för de bilder som jag tar. Hoppas på fler möjligheter!

Det var lite kort om hur det går till när jag är ute och fotograferar, inte alltid så enkelt som många kan tro, det ligger väldigt mycket jobb bakom och jag lär mig mer och mer efter varje fotouppdrag. Men mitt tips till er om ni ska på utställning, träna innan på att visa upp hunden på bästa sätt, om du vill få en så rättvis bedömning som möjligt. Och även i fotosynpunkt 🙂

Då var ”oskulden” tagen på bloggen och det kommer nog bli fler inlägg inom kort!
På återseende snart! Nu fixa sen frukost hos tvillingsyrran i Umeå, innan det blir stan. Vi är två lantisar i stan i helgen, jag och min 6 månaders jämthundsvalp Busa, kul och bra träning för bägge kanske 😉

Publicerad i Tina Jaktgumman Englund

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: