Alva och Alfreds betraktelser – ”de är ju kungar och prinsessor i skogen”

Delar här en text som jag skrev i höstas:

För någon helg sedan när jag och mina barn, Alva och Alfred, satt och åt middag kom vi in på ämnet jakt. Händer i och för sig väldigt ofta 🙂 Hur som helst så satt barnen och pratade med varandra och funderade över iakttagelser som de gjort under helgen. Det flesta av deras betraktelser hade inte med själva jakten att göra utan mer det som händer runt omkring.

Några av deras iakttagelser av jaktlagets medlemmar var följande:

-Dom lyfter kepsen gång på gång! Men de har ju inget hår att dra bort, bara stora infarter…
-Dom stoppar in alldeles för stora snusar, dom kan ju inte ha nån känsla när de bakar!
-Dom härmar ofta varandra, kollar en stötdämparna kommer alltid en till och gör detsamma.
-Alltid öronen utanför mössan!
-Surra, det är dom bra på!
-Dom unga i laget är coola, dom äldre är gammeldags och pratiga.

Jag var tvungen att ta fram papper och penna och skriva ner deras kommentarer. Det var oerhört roande att sitta och lyssna på deras betraktelser. Vilka ”dom” är framgick inte tydligt men jag har mina aningar. Själv räknar jag mig till den unga och coola skaran 😉
IMG_5073
När de slängt ur sig sina iakttagelser av lagets medlemmar frågade jag vad de tycker är roligt och vad som är mindre kul med jakt?

Alva svarade:
-Det är roligt att fika, inte så kul att sitta på pass men stormyra (ett av våra generalpass) är bra. Det är spännande när hundarna kommer mot en. Gubbarna är roliga, de håller liksom stämningen. Att få åka 20:s jaktbil (en Saab 90) är kul.
-Det tråkiga med jakten är att älgarna inte vill komma till mig. Jag tror att jag kommer att jaga när jag blir stor.

Alfreds svar löd:
-För det första vill jag skjuta en älg! Vill höra gubbarna surra. Vill dra ett kort ur leken när vi lottar pass. Ibland kan man slappa men när hundarna kommer mot en vill man bara ta pejlen och kolla! Det är mysigt med hundarna, jag måste ha en gråhund när jag blir stor! Att tälja, göra upp eld och fika är kul.
-Det tråkiga är när det inte händer något. Ibland är ett pass skogens sämsta och ibland är ett annat skogens sämsta. Inte så kul när man inte har nåt att göra och bara går runt med händerna i fickorna.

På frågan om Alfred ska jaga älg när han blir stor var svaret:
-Självklart!
IMG_5069
De fortsatte sitt resonemang och kom in på vilka kompisar på skolan som varit med på jakt. Inte så värst många kom de fram till men det är många som skulle vilja prova på. ”Det kan ju vara läbbigt första gången men man vänjer sig”.

Jag ställde avslutningsvis frågan; varför vi jagar?
-Det får inte bli för många älgar så de äter upp för mycket skog och det får inte bli för få heller. Man måste ju ha djur i skogen. De är ju kungar och prinsessor i skogen så de kan ju inte dö ut!
-Man måste hålla koll och räkna stammen så man vet om det blir för många eller för få.

En mycket trevlig middag men många skratt och kloka ord 🙂

Madde

Publicerad i Madeleine Tjernberg Dahlin

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: