Helstekt klimatsmart filè m. balsamicobakad rödlök & jordärtskockspurè…

image

Jag tänker ofta på hur mycket tid ”man” lägger på matlagning och hur liten tid ”man” ägnar till att äta den men det är ändå så värt det! Det är gott att äta även om det går fort! 😉 Till just det här goda behövs följande till fyra portioner:

1 kg jordärtskockor (alt. palsternacka el. kanske potatis)
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde

4 rödlökar
2 msk olja
1 tsk färsk eller torkad timjan

1 styck klimatsmart filè á 600 g
2 msk smör
2 dl balsamicovinäger
1 msk kalvfond
1 dl vatten

2 morötter
1 msk smör
Salt & nymalen svartpeppar

Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten (gärna med lite pressad citronsaft) så att de inte mörknar. Koka dem i vatten med en buljongtärning tills de är helt mjuka. Sila av kokvattnet.
Mixa jordärtskockorna, späd med grädde och låt puttra en stund till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödlöken i halvor, skiva dem tunt. Sprid ut löken på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja. Smula över timjan, salta och peppra.
Rosta i ugnen i cirka 10 minuter. Rör runt lite då och då så att den inte bränns utan blir mjuk och jämnt rostad. Lägg löken i botten av en ugnsfast form.
Putsa filén (just idag använde jag mig av en ”hemmaodlad” fläskfilé) och stek den i smör i en stekpanna så att den får vacker färg runtom. Krydda med salt, peppar och timjan. Häll på hälften av balsamicovinägern, 1 msk kalvfond och 1 dl vatten. Lägg filèn på löken i ugnsformen och slå på vinägerskyn och häll över resterande vinäger. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och stek klart köttet i cirka 20 minuter eller till lagom innertemperatur.
Skala och skär morötterna i tunna slantar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av i durkslag och lägg på en klick smör. Servera filén med den balsamicobakade löken, jordärtskockspurèn och morotsslantarna. Dekorera eventuellt med timjan. Smaklig måltid! 🙂

(Ursprungsreceptet kommer från Norrmejeriers Guldkorn)

Publicerad i Mona Eriksson

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: