JAKTPROV MED DRAG…

Tidigt på lördagsmorgon åkte jag och vår finnstövare Norma (Bergvattnets Dakka) mot mina gamla hemtrakter Burträsk för att delta i ett elitprov. Det var fem grader varmt och ganska mycket vind. Jag släppte 08.00 och Norma sökte på bra. Till slut hittade hon något intressant och började med världshistoriens längsta slagarbete. Hon brukar vara ganska snabb på upptag men jag antar att det har att göra med att de trycker stenhårt nu då de är i princip helvita och omgivningen inte är det!? Klockan tickade på, väntan på upptag kändes jättelång och tiden bara rusade iväg i vanlig ordning på jaktprov. Jag och domaren förflyttade oss ganska långt för att då inte missa att höra ett eventuellt upptag och när vi kommit på plats så kom det efterlängtade ”vrålet”. Haren passerade oss på bara några meter och Norma tätt inpå. Drevet flöt på riktigt bra och hon hann ganska precis driva ihop 120 minuter innan provtiden var slut. I samma tid fick hon lite problem vid en å och då passade jag på att kalla in henne. Jag har aldrig riktigt koll på tider då jag går prov, det är många tankar och känslor som stormar runt…ja denna dag stormade även vindarna på ganska bra. Som ni förstår blev det alltså ett förstapris och stor lycka hos mig! 🙂

Norma på jaktprov

Till dag två hade det regnat lite under natten och det blåste väldigt mycket! 11 grader varmt. Inga optimala förutsättningar alls! Släpp klockan 08.00 och efter inte alltför lång tid hittade Norma ett nattslag men det blev precis som dagen innan ett väldigt långt arbete med detta. Hon gav ifrån sig några få väckskall i början och jobbade sedan tyst väldigt länge innan hon väckte lite igen. Vi flyttade oss efter för att ha minsta chans att höra något. Vid en kraftledning fick hon plötsligt upp haren och även denna passerade väldigt nära oss. Jag vågade knappt röra mig för att fota den…ville inte skrämma livet ur den! Ni ser den till höger i bild…

Provhare

Norma låg väldigt tätt bakom och kanske blev haren extra stressad då den bara gjorde en liten bukt och sedan tog sats rakt mot närmsta väg någon kilometer bort med tillhörande sommarstugor…Här tog det stopp. Jag vet inte alls var haren tog vägen, om den gömde sig under någon stuga, flög över bron, studsade i vattnet eller något annat…den var då som bortblåst…kanske rent bokstavligen med tanke på vindarna…eller ja spåren i alla fall!? När dötappt var ett faktum var tyvärr klockan så mycket så det lönades inte att göra ett nytt släpp. Jag kopplade henne. Med surläpp…

Mona surläpp

Besviken och frustrerad! Ja, jag tycker verkligen att hon förtjänar bättre men så är det ju med både jaktprov och jakt. Hon fick i alla fall en 3:a EKL totalt och vi hade bägge trevliga dagar i skogen med trevliga människor. Man lär sig alltid något nytt, träffar likasinnade människor och får höra många trevliga historier. Någon på provet sade att man i alla fall alltid kunde vara säker på att man for hem med exakt samma hund som man for dit med och det är ju tur det! 🙂 Det är bara att ta nya tag och att glädjas med alla som haft en mer lyckad helg i skog och mark! Mina tvillingsöner har till exempel varit på studiebesök i älgskogen tillsammans med mormor och morfar då den sistnämnda skjutit en älgkalv… 🙂

Dubbel-H å älgkalv

 

Publicerad i Mona Eriksson

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: