Varför jagar du?

Varför jagar du?
 
Jag den frågan har jag fått vid flera tillfällen. Nu senast under septemberjakten då jag for upp till Umeå och jagade älg.
Där mötte jag en kvinna i slaktboden som var och hämtade kött. Hon sa sig vara en riktig djurvän och tyckte det hela med jakt mm kändes lite makabert men viltkött älskade de.
Men vad är en djurvän och vem kan klassas som det? 
 
Hon frågade då hur det kom sig att jag som kvinna började jaga.
Nu har jag verkligen tänkt efter och ska med bilder och text försöka berätta varför just jag jagar. Listan nedan är utan inbördes ordning då alla dessa delar går in i varandra 🙂
 
Gemenskap och glädje
 
Den otroliga gemenskap som finns ute i skogen är något jag aldrig mött tidigare. Kvinnor, män, gamla, unga, tjocka, smala, svenskar, icke svenskar. Alla möts vi i skogen med samma passion för jakten. I skogen spelar bakgrunden igen roll. Vi träffas och gör de vi gillar mest jaga! Helt underbart. Har träffat så många fina vänner, vänner för livet genom jakten. Människor från hela landet men även utanför Sveriges gränser, människor jag antagligen aldrig skulle ha träffat. Jag är även otroligt stolt över den stora kompetens och kunskap jägarkåren besitter. Att köttet på affären kommer från ett djur verka ha gått många förbi. Och tyvärr verkar hela förståelsen om hur vår natur fungerar även den urholkas. Men nu ser vi på flera fronter att antalet personer som tar jägarexamen ökar för varje år. Det finns hopp!
Sen har vi den otroliga glädjen man möter när man träffar alla dessa jägare. Den kan man leva på länge.
 
Jag jobbar även sedan 2008 ideellt i Sveriges största jägarorganisation, Svenska Jägareförbundet. Många drivna och kunniga människor som kämpar för jakten. Att jag främst valt att arbeta med JAQT ett kvinnligt nätverk inom förbundet har gjort att jag haft turen att träffa och följa många härliga kvinnliga jägare
Bild Bild
 
Viltköttet
 
Viltköttet är en otrolig råvara. Redan innan jag började jaga älskade jag mormors älgbullar. Och att nu kunna ta hand om mitt nedlagda vilt från skottet i skogen hela vägen till tallriken gör mig otroligt glad och stolt!
Finns väl ingen som missat alla matskandaler där maträtter med kött inte innehåller något kött eller fel sorts kött, djur som plågas under hela sina liv innan de slaktas. Ja den listan kan tyvärr göras väldigt lång.
Att veta vart min mat kommer ifrån och kunna påverka kvalitén på min mat är viktig för mig och min familj. Sen att viltköttet är otroligt gott och något av det mest ekologiska man kan äta gör saken inte sämre.
Bild
 
Spänningen
 
Ja alla som varit med och jagat vet hur den där speciell pulsen känns. Du sitter tyst i skogen och plötsligt dyker ett djur upp eller man hör något. Hunden skäller, drevet går förbi eller rakt i pass. I bland kommer man åt och kan skjuta men många gånger är det omöjligt. Fel djur, inget kulfång, för långt avstånd, dålig sikt ja anledningarna till uteblivna skott är många men spänningen är där. Hur skulle man annars komma över de ändå väldigt många jaktdagar man har per år då man bara ser mygg och knott? Och de flesta jaktdagar har inte de varma fina väder jag fick uppleva i Umeå nu i september. Det finns många exemplen på kalla, blåsiga och regniga dagar.
 Bild
Hundar
 
Som en inbiten ”kattmänniska” har jag ändrat uppfattning. En hund är ett otroligt roligt och spännande inslag i jakten. Inte bara ett ”verktyg” som jag nu här i dagarna läste om i en tidning. Utan en familjemedlem! Den mödan och tiden jägarna lägger ner på sina hundar verkar få veta om. 
 Bild Bild
Bild Bild
 
Naturen
 
Ja denna punkt har jag svårt att sätta ord på men så många vackra landskap och vyer man träffar på under min än så länge korta karriär som jägare. Magiskt!
En bild säger mer än tusen ord 🙂
 Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
 
Hälsa
 
En vän gav mig uttrycket ”HUNT IS HEALTH”. Och det stämmer. Efter en dag eller vecka i livets ekorrhjul rinner stress, måsten mm av en när man sätter foten i skogen. För några år sedan jobbade jag på en hektisk vårdavdelning på ett sjukhus. Där fick man vara glad om man fick sina 30min lunch. Att då kunna komma hem byta kläder och ge sig ut i skogen var balsam för min själ. Efter 10min så var dagens stress som  bortblåst och kroppen och huvudet fyllda med ny energi. Och ibland fylldes även frysen med något fint vilt. Förutom denna själavård, friska luft brukar det även bli en hel del motion året runt för att hundarna toppform.
 
Sen finns det en grej till som går hand i hand med jakten. Skytte. Jag har alltid tyckt att skytte har varit väldigt roligt. Och nu på senare år har jag börjat skjuta lite mer och fått lära mig mycket men jag otroligt mycket kvar att lära och det betyder ju att jag måste skjuta mer. Inte så värst jobbigt faktiskt 🙂 Och att ha fördelen av att vara omgiven av många väldigt duktiga skyttar gör att man inspireras och kämpar vidare även efter en hel del tuffa dagar på skjutbanan.
Bild
 
Ja detta är några av de anledningarna till varför just jag älskar jakten. Jag har säkert glömt tusen anledningar men det är svårt att få med allt när man egentligen gillar allt med jakten 🙂
 
Vill du dela med dig och berätta varför du jagar? Maila text och bild till mig angelica@nordicwhunting.com så hamnar det här på bloggen 🙂
Publicerad i NordicW HISTORY, Tina Jaktgumman Englund

Kommentera

Inlägg per författare

Alla våra inlägg

Bevaka blogginlägg

Ange din mailadress och skicka:

Vi som bloggar

Vi är jägare i olika åldrar med olika bakgrund, erfarenhet och drivkraft. Vi är olika som person och har olika yrkes bakgrund samt andra intressen. Gemensamt har vi jakt och jakthundar som livsstil. Läs mer om oss under meny "BLOGGARE". Vi delar med oss om vår vardag och livsstil Våga ni också!

Vill du blogga?

Är du jägare och tjej med erfarenhet av jakt sedan barnsben och vill dela med dig av din livsstil och intresse till andra. Välkommen att kontakta oss för möjligheten att bli en bloggare teamet Nordic Women Hunting. Kontakta Mona Eriksson på mona@nordicwhunting.com

Livsstil som jägare

Gilla vår Facebook

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: